Kuwakamari – ekologiset tekstiilit ja painatukset inspiraationa Kuhmon upea luonto

Kuhmossa sijaitsevan Kestin talon pirtissä odottaa salaisuus: sieltä löytyy moderni tekstiilipaino ja -kauppa!

Kyseessä on kuhmolaisen Leena Erosen Kuwakamari -niminen yritys. Ennen yrittäjän uraansa Leena oli töissä vakuutusalalla. Pitkän toimistotyöuran loppuvaiheessa luova ala alkoi houkutella. Kun luovuuteen sai yhdistettyä myös ympäristöystävällisyyden, syntyi merkityksekkäältä tuntuva päivätyö.

Ekologiset painatukset yksityishenkilöille ja yrittäjille suoraan Kainuun maaseudulta

Kuwakamarin päätuotteita ovat ekologiset vaatteet ja tekstiilit. Vaatteiden materiaalina käytetään luomupuuvillaa sekä kierrätettyä polyesteriä. Painovärit ovat myöskin luontoystävällisiä.

Mutta miksi tällaisia yrityksiä tarvitaan?

Puuvilla on monien mielikuvissa edelleen ympäristöystävällinen luonnonmateriaali, mutta totuus on toinen. Puuvillan viljely kuluttaa kuivien alueiden viimeiset vesivoimavarat ja tuhoa luonnon monimuotoisuuden. Esimerkiksi maailman neljänneksi suurin järvi, Araljärvi on lähestulkoon kadonnut puuvillan viljelyn takia.

Kun tähän lisätään vielä se tosiasia, että suurin osa vaatteista on huonolaatuista pikamuotia, on selvää, ettei tällainen toiminta ole kestävää.

”Vaateteollisuuden nykyiset kasvihuonepäästöt pienenisivät yli 40 prosenttia pelkästään sillä, että vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Jos ostaisimme laadukkaita ja ajattomia vaatteita, joiden käyttöikä on pitkä, olisi sillä suuri ympäristöystävällinen merkitys.” Leena

Puuvillalle kehitelläänkin koko ajan korvaavia materiaaleja. Tällä hetkellä hyvä vaihtoehto on suosia luomupuuvillaa, jonka viljelyssä käytetään jopa 91% vähemmän vettä, kuin tavallisen puuvillan. Kierrätetyt materiaalit ja puukuidusta valmistettu Tencel ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Ajatonta muotia

Kuwakamarin tuotteissa kiinnitetään materiaalien lisäksi huomiota tuotteen ajattomuuteen. Vaatteet ovat enimmäkseen tavallisia t-paitoja ja huppareita, joita on hyvä käyttää vuodesta toiseen. Asusteiden avulla sama vaate muuntuu sopivaksi sekä kadulle että metsäretkelle.

Painatusten aiheet tulevat enimmäkseen kuhmolaisesta luonnosta ja maaseudulta. Suurimman osan printeistä on suunnitellut Leenan tytär Jenna.

Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi helposti, lue Leenan vinkit:

  1. Älä pese tekstiiliä turhaan. Poista pienet tahrat.
  2. Pese vaate nurinpäin. Kuivausrumpu ei hankaa nukkaa esille.
  3. Tuuleta vaatetta paljon.
  4. Korjaa auenneet saumat ja pienet reiät.
  5. Uusiokäytä (ompele kasseja yms.).
  6. Kierrätä vaate.
  7. Tai käytä lopussa lumppuna.

Mistä voin ostaa Kuwakamarin tuotteita?

Ostoksille pääset kätevimmin Kuwakamarin omassa verkkokaupassa

Kestokasseja voit ostaa myös Kuhmon Sanninco design shopista.

Kamarimusiikkifestivaalin aikaan Kestin talossa toimii kesäkahvio ja paitakauppa. Katso aukioloajat etusivulta.

leena(at)kuwakamari.fi

040 5141733